Λαυράκι
Λαυράκι
Το λαβράκι είναι ψάρι της οικογένειας των Μορονίδων, που απαντάται στην Μεσόγειο και στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού. Το λαβράκι μαζί με τη τσιπούρα από πλευράς διατροφικής αξίας ανήκουν στα πιο πολύτιμα ψάρια της Μεσογείου, καθώς είναι πλούσια στα λιπαρά οξέα ω-3 γι' αυτό είναι ένα από τα κύρια ψάρια για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Έχει σύνηθες μήκος 40 με 65 εκατοστά και βάρος 5 με 7 κιλά, ενώ μπορεί να φτάσει σε μήκος το ένα μέτρο και βάρος τα 15 κιλά. Έχει καταγραφεί ότι μπορεί να ζήσει μέχρι 15 χρόνια. Ζει σε παραλιακά ύδατα, σε βάθη απο 40 πόντους νερό μέχρι και 100 μετρα . Είναι ψάρια ευρύαλα και ευρύθερμα, αντέχουν δηλαδή σε μεγάλες μεταβολές αλατότητας και θερμοκρασίας του νερού. Είναι κυρίως ψάρι της ανοικτής θάλασσας, αλλά πλησιάζει σε υφάλμυρα και γλυκά νερά, όπως σε λιμνοθάλασσες και εκβολές ποταμών τις οποίες λατρεύει. Θεωρείται ότι έχει καλή όραση και βλέπει καθαρά και στο σκοτάδι, ώρα στην οποία κυνηγάει. Τρέφεται αδηφάγα κυρίως με άλλα ψάρια, ενώ τα μικρότερα ψάρια του είδους περισσότερο με ασπόνδυλα, όπως μαλάκια και γαρίδες. Ειναι ψαρι παμπονηρο και με παρα πολυ καλη μνημη.
Στην Μεσόγειο, το λαυράκι φτάνει σε ηλικία σεξουαλικής ωρίμανσης σε 3 έτη στην περίπτωση των αρσενικών και σε 4 έτη στην περίπτωση των θηλυκών. Ένα ενήλικο θηλυκό λαυράκι μπορεί να κουβαλάει απο 250.000 εως 300.000 αυγά για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι τόσο περισσότερα αυγά μπορεί να παράγει. Έχοντας υπόψην οτι το λαυράκι είναι ένα είδος που μεγαλώνει με πολύ αργό ρυθμό, τα μεγάλα ενήλικα θηλυκά παίζουν έναν πολύ σπουδαίο ρόλο στο μέλλον του θαλάσσιου λαυρακιού.
Ψαρεύεται επιτυχώς με όλες τις τεχνικές παράκτιας αλιείας με πιό συναρπαστική το spinning (κατά τη γνώμη μου), όπως επίσης με την συρτή από βάρκα και το ψαροντούφεκο.
Το λαβράκι θεωρείται εκλεκτό ψάρι στην ελληνική κουζίνα, ενώ μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους, πχ. στη σχάρα, στον ατμό, στο φούρνο κ.ά
Τέλος, στα ελληνικά η λέξη λαβράκι χρησιμοποιείται από τους δημοσιογράφους για να περιγράφουν νέα αποκλειστικά ρεπορτάζ με μεγάλη αξία, μια αναφορά στην τύχη που χρειάζεται για να πιάσει κάποιος αυτό το ψάρι.
πηγή: Βικιπαίδεια
Του Γιάννη Καποδίστρια
Τα καλά κόποις κτώνται....