Το ψάρεμα όπως πρέπει

Το ψάρεμα είναι ένα χόμπι που μπορεί να είναι συναρπαστικό και χαλαρωτικό ταυτόχρονα.

Είναι επίσης μια θαυμάσια ευκαιρία  για οποιονδήποτε να κάψει θερμίδες, ενώ απολαμβάνει τη φύση.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ψάρεμα είναι να κάθονται σε μια βάρκα ή στην παραλία και να περιμένουν να τσιμπήσει κάποιο ψάρι.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά είδη ψαρέματος που προσφέρουν πολλά σε κάποιον, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Από το spinning που διαρκώς κινείσαι και είσαι σε εγρήγορση, το casting σε βράχια που ανεβαίνεις κατεβαίνεις βουνά, με καγιάκ κάνοντας διαφορές τεχνικές,  το shore jigging που πρέπει να είσαι διαρκώς σε ένταση, και άλλες τεχνικές που είτε από βάρκα είτε από την παραλία και ανάλογα το επίπεδο εμπειρίας που έχετε,  θα κρατήσει το μυαλό σας και το σώμα σας ζωντανό.

Αν ψάχνετε για έναν τρόπο για να απαλλαγείτε από το στρες, να μείνετε σε φόρμα, και να απολαύσετε τη φύση, τότε το ψάρεμα θα μπορούσε να είναι για σας η ιδανική άσκηση.

Φυσικά Οφέλη

Ένα από τα όχι και τόσο προφανή οφέλη της αλιείας είναι ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψετε αρκετές θερμίδες. Φυσικά, δεν πρόκειται να κάψεις πολλές θερμίδες αν κάθεσαι στην ακτή και πίνεις μπύρες, αλλά μια μέρα περπατώντας παράλληλα με την ακτή σπινάροντας ή κάνοντας πεζοπορία για να φτάσεις σε έναν καλό ψαρότοπο είναι ένας φανταστικός τρόπος για να κάνετε προπόνηση χωρίς να χρειαστεί να πάτε σε ένα γυμναστήριο ή ένα μάθημα γιόγκα. Σκεφτείτε ότι ένας άνδρας μέσου επιπέδου σωματικής μάζας και με καλή φυσική κατάσταση θα κάψει περίπου 250 θερμίδες σε μια ώρα περπάτημα σε διάδρομο. Κάποιος που ασχολείται με μια τεχνική  που περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες, όπως το περπάτημα παράλληλα με την ακτή, πεζοπορία, η παλεύοντας με τα κύματα (surf casting) δεν θα καταλάβει καν πως πέρασε η ώρα και ίσως έχει χάσει περισσότερες θερμίδες στο ίδιο διάστημα. Εκτιμάται ότι ακόμη και ο Ήλιος σε ένα ψάρεμα μπορεί να σε κάνει να χάσεις πάνω από τις διπλάσιες θερμίδες σε διάστημα μιας ώρας.

Φυσικά όλα αυτά με μια προϋπόθεση, να απολαμβάνεις το ψάρεμα και να κινείσαι και να μην το βλέπεις σαν αγγαρεία.

Κατά τη διάρκεια ενός ψαρέματος το πρωί ή το απόγευμα, μπορούμε να κάψουμε από 500-1.500 θερμίδες χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.

Το ψάρεμα μπορεί επίσης να γυμνάσει μικρές ομάδες μυών που συνήθως δεν χρησιμοποιούμε, και μας βοηθά να οικοδομήσουμε λεπτές κινητικές δεξιότητες. Το περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος, ισορροπία σε ολισθηρούς βράχους, η βολές που κάνουμε σε όλες τις τεχνικές, γυμνάζουν μυς, τένοντες,  αστραγάλους.

Οι δραστηριότητες αυτές παρέχουν επίσης μια σταθερή καρδιαγγειακή προπόνηση.

Αρκετοί ψαράδες μαθαίνουν να αναπτύσσουν βολές με ακρίβεια μέσα από την πράξη. Αυτό σας βοηθά να χτίσετε το συντονισμό χεριού-ματιού και ενισχύει τα μικρούς μυς στα χέρια, τους καρπούς, τους βραχίονες, δικεφάλους, τρικέφαλους και τους ώμους.

Το ψάρεμα είναι μια δραστηριότητα που χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία αποκατάστασης από ψυχολόγους, συμβούλους, και φυσιοθεραπευτές στο εξωτερικό. Ακόμη και το Υπουργείο Υγείας στην Αμερική έχει εγκρίνει το ψάρεμα ως θεραπεία για τους τραυματισμένους βετεράνους του στρατού, επειδή τους κρατεί ήρεμους, και οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες με χαμηλές επιπτώσεις τους βοηθάει να ανακτήσουν τις δυνάμεις και τη χρήση των μυών τους.

Το ψάρεμα δεν είναι μόνο ένα υπέροχος τρόπος για να παραμείνετε δραστήριοι και υγιείς, αλλά είναι επίσης μια ιδανική δραστηριότητα για να ηρεμήσει το μυαλό σας, να χαλαρώσετε και να αποβάλετε το στρες από τη ζωή σας.

Ψυχικά Οφέλη

Η αλιεία είναι από τη φύση της μια στοχαστική και διαλογιστική δραστηριότητα που σας αναγκάζει να μην σκέπτεστε  και να απολαύσετε το περιβάλλον γύρω σας. Κάθε ψαράς μπορεί να βεβαιώσει την υπέρτατη αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας.

Θα κάνει οτι περνάει από το χέρι του ώστε να μπορεί να απολαύσει κάποιες ώρες δίπλα στην αγαπημένη του ανεξάρτητου τους κόστος που έχει. Αυτή η αίσθηση είναι που εχει καταστήσει το ψάρεμα θεραπευτική άσκηση που χρησιμοποιείται από τους συμβούλους και θεραπευτές που εργάζονται με τους βετεράνους, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, και άλλους που έχουν βιώσει κάποιο τραύμα στη ζωή τους.

Είτε προσπαθείτε να ρίξετε το τεχνητό σας όσο πιο μακριά γίνεται ή παρατηρώντας ένα τεχνητό την πλεύση που έχει όταν το φέρνετε κοντά σας.  Είτε προσπαθώντας να ρίξετε την αρματωσιά σας όσο πιο μακριά γίνετε  το ψάρεμα προκαλεί το μυαλό σας και απαιτεί την αμέριστη προσοχή σας. Θεραπευτές ισχυρίζονται ότι το ψάρεμα απαιτεί απόλυτη εστίαση των ματιών, και βοηθά το μυαλό ενός ατόμου να καθαρίσει.

Ο εντοπισμός των ψαριών, η ανάπτυξη μιας στρατηγικής σε ένα ψάρεμα, επιλέγοντας το σωστό δόλωμα η τεχνητό, και παρουσιάζοντας σωστά αυτό στα ψάρια απαιτούν κριτική σκέψη και δημιουργικότητα, τα οποία επιτρέπουν μια υγιή διαφυγή από το άγχος, την κατάθλιψη και το άγχος.

Αυτό έχει αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες στις οποίες η κορτιζόλη (ορμόνη που συνδέεται με το στρες) τα επίπεδα μετρήθηκαν σε μια ομάδα βετεράνων του πολέμου στο Ιράκ πριν και μετά από ένα Σαββατοκύριακο ψαρέματος. Όσοι ήταν στο αλιευτικό ταξίδι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης για τρεις εβδομάδες αργότερα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ασθενείς τους κοιμόντουσαν καλύτερα, εξέφρασαν χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και του άγχους, παρουσίασαν λιγότερα συμπτώματα των σωματικών στρες, και είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν τα συναισθήματα ενοχής, εχθρότητα, ο φόβος, ή θλίψη που συνήθως συνδέονται με PTSD και τραυματικές εμπειρίες.

Το ψάρεμα είναι επίσης ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος “Casting For Recovery” το οποίο οργανώνει διάφορα αλιευτικά ταξίδια για τους επιζώντες του καρκίνου του μαστού, τόσο ως θεραπευτικό μέτρο και ως μια μορφή της φυσιοθεραπείας. Αυτή η υπηρεσία εθελοντών παρέχει δωρεάν εξοπλισμό με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού μέσω της θεραπευτικής αλιείας.

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για το ψάρεμα είναι ότι ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει. Δεν έχει σημασία πόσο ετών είσαι,  γυναίκα ή άνδρας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Είναι μία από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες αναψυχής στον κόσμο. Έχει βοηθήσει αμέτρητους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, μετά-τραυματικού στρες, και εξουθενωτικούς τραυματισμούς για να ανακτήσουν και να ζήσουν μια πλήρη, υγιή ζωή. Μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε το φυσικό μας κόσμο και να παραμείνουμε ενεργοί και σε μεγάλη ηλικία. Η ψάρεμα είναι μια ήρεμη, ευχάριστη δραστηριότητα που έχει τη δύναμη να μετατρέψει την προοπτική σας στη ζωή. Δοκιμάστε αρπάζοντας καλάμι ένα ψαρέματος και πηγαίνετε στην πλησιέστερη παραλία. Απλά βήματα για να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι.

Του Constantine Palivakis

Πηγές:

http://calorielab.com/burned

https://www.va.gov/health/newsfeatures/20110712a.asp

Σχετικά Άρθρα