Ψαρεύοντας με popper

Πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία τεχνητών δολωμάτων με πολλούς και αρκετά φανατικούς υποστηρικτές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανήκουν στα surface τεχνητά, που σκοπό έχουν να προκαλέσουν του θηρευτές ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις. Φυσικά αναφέρομαι στα popper, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία τεχνητών, αφού με την πρώτη ματιά δεν θυμίζουν κάποιον θαλάσσιο οργανισμό. Τα popper όμως είναι επίτηδες έτσι σχεδιασμένα ούτως ώστε να προκαλούν τα αρπακτικά, όχι με την αληθοφανή τους μορφή και πλεύση όπως κάνουν πχ τα minnows αλλά με τον σαματά που προκαλούν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Στο συγκεκριμένο είδος ψαρέματος, επειδή έχουμε καλή οπτική εικόνα του τεχνητού μας απο την στιγμή που θα πέσει στο νερό μέχρι και που θα έρθει κοντά μας, μπορώ να πω ότι είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό ψάρεμα ενώ σε κρατάει σε μια μόνιμη εγρήγορση.
Κάποια από τα ψάρια που στοχεύουμε να πιάσουμε είναι οι λίτσες, οι κυνηγοί, τα λαυράκια, τα τονάκια ακόμα και τους λούτσους. Αναμφισβήτητα όμως το ψάρεμα με popper έχει συνδεθεί με τα γοφάρια, αφού το συγκεκριμένο ψάρι στην κυριολεξία δεν χάνει στιγμή να επιτεθεί αν πέσει στην αντίληψή του κάτι το οποίο προκαλεί τόσες δονήσεις, θόρυβο και απόνερα στην επιφάνεια.

http://i1286.photobucket.com/albums/a611/kapo500/img112_zpsdb43e515.jpg
Στο εμπόριο έχουν κυκλοφορήσει πάρα πόλλα σχέδια popper, σε πολλούς χρωματισμούς και μεγέθη. Υπάρχουν popper απο μόλις 2.5 περίπου γραμμάρια μέχρι τερατώδη poppers 200+ γραμμαρίων.

http://i1286.photobucket.com/albums/a611/kapo500/4f39f77b-9848-4d4b-bbfe-9f4ab092baad_zps51be6b6f.jpg

Το βασικό τους όμως κοινό γνώρισμα είναι ένα και δεν είναι άλλο απο το μεγάλο και κοίλο στόμα τους.

http://i1286.photobucket.com/albums/a611/kapo500/f515419b-a79c-4d57-a89e-e2d7be1e2414_zpsbccce303.jpg

Λόγο του σχήματός και του βάρους τους όπου πολλές φορές είναι σχετικά μεγάλο, βγάζουν καταπληκτικές βολές ακόμα και σε κόντρα άνεμο. Ακόμη κάποια περιέχουν εσωτερικά και μπίλιες για επιπλέον θόρυβο.
Δουλεύοντας ένα popper μπορεί να πάρουμε χτύπημα για δύο λόγους. Είτε γιατί ο θηρευτής πεινάει είτε γιατί θα θέλει να διώξει απο την περιοχή που κυνηγάει αυτόν που “του χαλάει τα σχέδια”. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί πολλές φορές να πάρουμε ψάρι το οποίο θα έχει καρφωθεί απο την ράχη, απο εξωτερικά του στόματος κλπ. Αξίζει να αναφέρω ότι η εικόνα κατά τη διάρκεια του χτυπήματος τις περισσότερες φορές είναι απερίγραπτη, αφού τα ψάρια χτυπάνε το popper με τόση μανία που στην κυριολεξία πετάγονται έξω απ το νερό.
Ένα popper μπορούμε να το δουλέψουμε με συνεχόμενα τινάγματα προς όλες τις κατευθύνσεις, με λιγότερα τινάγματα και παύσεις όπως επίσης και με απλή αλλά σχετικά γρήγορη ανάκτηση.
Στο θέμα του εξοπλισμού τώρα, θα χρειαστούν καλάμια με δράση κορυφής-fast η extra fast με μεγάλο c.w για να μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα. Πολλοί που ασχολούνται με το shore jigging χρησιμοποιούν και τα καλάμια για την τεχνική αυτή τα οποία δουλεύουν τα popper εξίσου καλα με λίγη όμως προσαρμογή. Μοτεράκια δυνατά 3000 και πάνω γεμάτα με νήμα είναι μονόδρομος. Όχι ότι τα 2500 δεν κάνουν, απλά αν πάμε μόνο για το συγκεκριμένο ψάρεμα θα χρειαστούμε αρκετά μέτρα νήμα μιας και οι βολές με ευνοικό άνεμο μπορει να ξεπερνούν και τα 80 μέτρα.

Τέλος να αναφέρω ότι τους μήνες που διανύουμε μέχρι και αρχές Νοέμβρη, αξίζει να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στα τεχνητά αυτά, αφού αρχίζουν να γυαλώνουν μαζί με τον γόνο και πολλά αρπακτικά που μπορούν να μας χαρίσουν μεγάλες συγκινήσεις.
Του Γιάννη Καποδίστρια

Σχετικά Άρθρα