Επιλογή Ψαρότοπου…

Να κάτσουμε εδώ? Να πάμε λίγο πιο πέρα? Μήπως δεν είναι σωστή η ώρα? Μήπως κάτι κάνουμε λάθος?Όλοι έχουμε προβληματιστεί  για το αν είναι καλή η επιλογή του ψαρότοπου που κάναμε, όλοι μας κάποια στιγμη τα μαζέψαμε και πήγαμε κάπου αλλού, είναι σωστό αυτό όμως;
Μήπως κάτι δεν κάναμε καλά από την αρχή;

Ένα διαρκές ερώτημα για όλους όσους ασχολούνται με το ψάρεμα.
Το να αποφασίσεις για το που θα ψαρέψεις και με ποιον τρόπο είναι πάντα ένα θέμα μεγάλο, που μερικές φορές μπορεί ακόμα και να μας χαλάσει το ψάρεμα μας.
Ο ένας λέει εδώ, ο άλλος παραπέρα, και στο τέλος την λέει ο ένας στον άλλο ανάλογα με το αποτέλεσμα, στα έλεγα εγώ…

Αυτή είναι η μαγεία όμως του ψαρέματος, πότε δεν είσαι σίγουρος… για τίποτα!
Αυτός είναι και ένας λόγος που εγώ δεν μπορώ να δεχθώ το οτι εγώ είμαι καλύτερος ψαράς από σένα επειδή έβγαλα περισσότερα ψάρια η μεγαλύτερα.
Εαν διαθέσεις χρόνο και χρήμα κάποια στιγμη θα πάρεις ψάρια, αν είναι μεγάλα η μικρά δεν λέει τίποτα, το θέμα είναι να ψαρεύεις και να το απολαμβάνεις.
Το μέγεθος δεν κάνει τον καλό ψαρά ούτε η ποσότητα, το να βγάλεις ένα μεγάλο ψάρι λίγο πολύ όλοι ξέρουμε πως γίνεται.
Με αρκετά χρήματα και πολύ χρόνο αράζοντας σε μια παραλία από το πρωί μέχρι το βράδυ και κάποια στιγμη όλο και κάτι θα σου κάτσει.
Όλα είναι σχετικά και θέμα τύχης! Η δεν είναι όλα θέμα τύχης???
Πια είναι λοιπόν τα κριτήρια επιλογής του ψαρότοπου μας?
Και αν έχουμε βρει τον τόπο που κρατάει ψάρια, θα μπορέσουμε εμείς να τα βγάλουμε?
Ένα από τα πιο βασικά κριτήρια της επιλογής που θα κάνουμε είναι ο καιρός.Αν και δύσκολο πλέον να προγραμματίσουμε  το ψάρεμα μας βάση καιροί (ούτε αυτός δεν ξέρει τι καιρό θα κάνει), εμείς θα πρέπει να τουλάχιστον μετά από κάθε ψάρεμα μας να σημειώνουμε κάπου τι ήταν αυτό που έκανε την διαφορά.
Οπότε σε έναν ψαρότοπο που θα πάμε και μετά από αρκετά ψαρέματα που θα κάνουμε σε αυτόν βγάζουμε τα συμπεράσματα μας, καλό θα ήταν αυτά κάπου να τα σημειώνουμε (καιρό,δόλωμα,αγκίστρι,παράμαλλο,ψάρια) ώστε την επόμενη φορά που επικρατούν αυτές η συνθήκες να επιλέξουμε αν πάμε η οχι.

Το επόμενο κριτήριο το οποίο είναι από τα πιο βασικά για το τι ψάρεμα θα κάνουμε είναι ο βύθος.
Αυτός είναι που μας καθοδηγεί, δεν μπορούμε να πάμε σε έναν βραχώδες ψαρότοπο και να ψαρεύουμε για μουρμούρες. Αλλα ούτε σε έναν αμμώδες και να ψαρεύουμε με δόλωμα Φαραώ.
Θα μπορούσαμε όμως σε έναν μικτό βυθό να δοκιμάσουμε τα πάντα.

Όταν πάμε σε έναν ψαρότοπο που είναι καινούργιος για εμάς τι κάνουμε?
Μπορούμε να έχουμε έτοιμο ένα τηλεσκοπικό καλάμι χωρίς αρματωσιά, απλά με ένα μολύβι, επάνω στην μάνα του μηχανισμού, θα ρίξουμε λοιπόν, εκεί που θέλουμε να ψαρέψουμε και θα σταμπάρουμε στο περίπου που είναι τι, θα μαζέψουμε την πετονιά μας στον μηχανισμό και αυτή θα μας μαρτυρήσει το τι βυθό έχουμε να αντιμετωπίσουμε , αφού με το σύρσιμο του μολυβιού καταλαβαίνουμε και την μορφολογία του βυθού.
Θα μας δώσει δηλαδή να καταλάβουμε που έχει πέτρα, που έχει φύκι , αμμούδα και πάει λέγοντας. Και εκεί ανάλογα το που θέλουμε ψαρεύουμε.
Σχεδόν τις περισσότερες φορές ο βυθός είναι ίδιος με την μορφολογία της στεριάς λίγο πριν συναντήσει την θάλασσα (βασικό και πολλές φορές το ξεχνάμε).

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος είναι να εξερευνούμε τον ψαρότοπο που έχουμε βάλει στο μάτι κάποια στιγμη με μάσκα, ίσως και ο καλύτερος για να ξέρουμε ακριβώς τι παίζει κάτω από τα πόδια μας.
Να θυμάστε μόνο ότι μερικές φορές υπάρχουν ψαρότοποι που ανάλογα τον καιρό προσαρμόζονται. Έχουμε δεις ψαρότοπους να έχουν άμμο και μετά από ένα καλό καιρό να γίνονται πετρώδες.
Όταν αρχίσουμε να μαθαίνουμε τους ψαρότοπους μας σίγουρα όλα θα είναι πιο εύκολα για εμάς, το μόνο που θέλει είναι να διαθέσεις χρόνο για να τον μαθεις καλά και υπομονή.

Σχετικά Άρθρα