Λύκε, λύκε είσαι εδώ;

Λαβράκι!


Τόσα πολλά πράγματα για αυτό το υπέροχο ψάρι που πολλοί από εμάς έχουμε γίνει εραστές του.
Ένα ψάρι το οποίο μας αφήνει άφωνους αρκετές φορές.

ψάρεμα λαβράκι
Τόσες ιστορίες για αυτό το ψάρι που μας κάνουν να ψάχνουμε συνεχώς καινούργιους τρόπους για το πως θα το βάλουμε στην αποχή μας.
Δεν θα αναφερθώ στους τόπους ανά την Ελλάδα γιατί δεν τους γνωρίζω, θα αναφερθώ γενικά στα μέρη που ψαρεύω εγώ, στον βόρειο ευβοϊκό.

ΔΟΛΩΜΑΤΑ

Τρώει τα πάντα αρκεί να του τα παρουσιάσεις σωστά.


Το να δελεάσεις ένα μεγάλο λαβράκι είναι προσωπική υπόθεση, και πρέπει να ξέρεις καλά τα περάσματα του τα οποία είναι σχεδόν ίδια κάθε χρόνο όσο αφορά το κάστινγκ.

Ψαροδόλια είναι τα κορυφαία δολώματα τα οποία τα θέλει φρέσκα μέχρι κόκαλο.
Δεν λέει όμως όχι και σε μπαγιάτικο όταν το κόβει η πείνα.
Μερικά από αυτά είναι..
Γαύρος
Σαρδέλα
Φρίσσα
Κοκωβιός
Μοσχιός
Πλοκάμι χταποδιού η μικρό πολύ χταπόδι το οποίο δεν το συνιστώ για καθαρά θέμα αναπαραγωγής του είδους
Αθερίνα
Ζαργάνα
Γαρίδα
Σουπιά
Καλαμάρι
Θραψαλο
και αρκετά αλλά μικρόψαρα τα οποία είναι στην παράκτια ζώνη.

Αρκετά από αυτά μπορούν να δολωθούν σε μονάγκιστρο, δυαγκιστρο, πολυάγκιστρα, και πάει λέγοντας.
Το θέμα είναι πάντα ο τόπος η εποχή και οι συνθήκες που επικρατούν.

Ώρες Ψαρέματος

Κυριότερες ώρες είναι συνήθως η νυχτερινές, από το σούρουπο μέχρι και το χάραμα έως και μία με δυο ώρες μετά από αυτό.


Τους χειμερινούς μήνες μπορεί να χτυπήσει ακόμη και το μεσημέρι.

Συνθήκες

Το βράδυ αν έχεις γνώσεις το που κρατάει λαβράκια μπορείς να πάρεις φοβερά κομμάτια, από 3 κιλά και πάνω ακόμη και με μπουνάτσα που σπάει κοκάλα, αρκεί όμως να σέβεσαι την ησυχία που θέλει αυτό το ιδιαίτερο ψάρι, γιατί είναι ψάρι το οποίο πρέπει να το αφουγκραστείς και να λειτουργείς το ίδιο και εσύ, σαν λύκος!
Ο Λύκος πάντα τσεκάρει το κοπάδι που θα επιλέξει και πως θα ξεμοναχιάσει το θήραμα του, έτσι πρέπει να ενεργούμε και εμείς στο ψάρεμα του.
Δηλαδή τα λαβράκια ψάχνουν τα κοπάδια από τα μικρόψαρα η οτιδήποτε από αυτά που ανέφερα σαν δολώματα παραπάνω και προσπαθούν να τα βάλουν σε μέρη που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, παρά μόνο να αισθανθούν τυχερά τα όσα από αυτά την γλυτώσουν.
Με λίγα λόγια τα βάζουν συνήθως μέσα σε μικρούς όρμους, λιμανάκια η και μαρίνες με μεγάλα σκάφη γιατί εκεί είναι οι πραγματικοί αρχηγοί της θάλασσας.
Για να πάρεις ένα ντοπιάρικο ψάρι θα πρέπει να μάθεις και τι τρώει στην περιοχή που βρίσκετε.
Δηλαδή το ψάρια που μπαίνουν μέσα στα λιμάνια είναι πανέξυπνα και επιλέγουν πάντα αυτό που είναι πρόχειρο και όχι το δολωμένο και ας είναι το ποιό φρέσκο η ακόμη και ζωντανό δόλωμα που θα τους ρίξεις.
Συνήθως αν βγεις μία βόλτα στα ψαροκάικα το πρωί που ξεψαρώνουν θα τους δεις από κάτω να κόβουν βόλτες και να τρώνε τα παντα με αυτά που πετάνε μέσα καθώς καθαρίζουν τα δίχτυα οι ψαράδες της περιοχής.
Ψάρι όμως που βλέπεις πότε δεν θα το πάρεις, γιατί απλά είναι νομός της φύσης.
Αν θες να πάρεις ένα ψάρι του πανεπιστημίου θα πρέπει να το ψάξεις το βράδυ στα άγρια μεσάνυχτα και χωρίς θόρυβο και σκιές, ακόμη και το πλουπ που θα κάνει το βαρίδι το ψάρι την έκανε για άλλη Γη και αλλά μέρη.
Βλέπεις είναι ο τόπος του και τα πλουπ που σκάει κάτι μέσα το γνωρίζει από δεκάδες μέτρα μακριά αν είναι τροφή η κάτι διαφορετικό, όποτε ξέρει αν πρέπει να πλησιάσει η όχι.
Απλά ξέρει το ωράριο που ξεψαρίζουν και πάει μόνο τότε.
Αυτό δεν πάει να πει ότι δεν είναι εκεί γύρω, γιατί τα μικρόψαρα η γαριδούλες την νύχτα πιάνουν αφρό και σε ασφαλές σημεία όπως τα λάστιχα που έχουν οι ντόκοι για να μην χτυπούν οι βάρκες πάνω στο τσιμέντο και σπάνε τους πολυεστέρες τους.
Εκεί λοιπόν θα βρεις τα μεγάλα λαβράκια και όχι μόνο, τσιπούρες και αρκετά άλλα ψάρια τα οποία καραδοκούν συνήθως για το εύκολο γεύμα.


Εκεί λοιπόν αν μπορείς να ρίξεις το δόλο σου χωρίς να κάνεις πολύ φασαρία και χωρίς πολλά φώτα και οχλαγωγία δίπλα σου, τότε μπορείς να πάρεις αξιόλογα λαβράκια που ούτε θα το πιστεύεις ότι υπάρχουν.
Μερικές φορές δεν χρειάζεται ούτε καν να βάλεις βαρίδι παρά μόνο το δόλωμα σου και να το κανείς ελεύθερο στην ορολογία του ψαρά, αρκεί να φροντίσεις να μην έχεις μπερδέματα με τα ρεμέντζα και της άγκυρες.
Αυτά σε συνθήκες μπουνάτσας σε κλειστούς χώρους.
Επίσης το ίδιο όμως μπορείς να το δεις και στον γιαλό και συνήθως σε μικρά κολπάκια η σε μύτες τα οποία καραδοκούν για το εύκολο θήραμα τους.
Ένα λάθος που κάνουμε αρκετοί στο κάστινγκ είναι να τα ψάχνουμε πολύ μακριά, και σφίγγουμε την βολή στο πέρα βρέχει και όπου πάει….
Το λαβράκι όπως είπα και παραπάνω ψάχνει το θήραμα του σε ρηχές ζώνες ώστε να μπορεί να το στριμώξει κατά κάποιο τρόπο και να είναι εύκολο προς αυτό να το έχει στο χέρι του, όποτε δεν χρειάζεται να ρίξουμε μακριά και ειδικά σε ρηχά νερά,τα οποία τα περάσματα τους είναι το πολύ μέχρι τα 3 μέτρα βάθος.

Συνθήκες casting η surf casting

Εδώ έχουμε ένα διαφορετικό θέμα μία και ο πολύ κυματισμός μας ξερνάει πολλές φορές την αρματωσιά μας έξω.
Αυτές όμως είναι και οι καλύτερες συνθήκες το να πάρουμε μεγάλα λαβράκια σχεδόν όλο το εικοσιτετράωρο, και ειδικά τους κρύους μήνες και πάντα σε ρηχές ζώνες με συχνές αλλαγές του δολώματος, γιατί αρκετές φορές ξεφτίζουν από τα χτυπήματα του κύματος και χάνουν την ιδιότητα τους.
Ιδανικές ώρες κατά την άποψή μου είναι ο ρηχός και ο πλόιμος μίας και εκεί τα μικρόψαρα δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ρεύματα γιατί απλά είναι τα νερά πάνω στην τούμπα και επικρατεί για 20 λεπτά περίπου της ώρας μία στασιμότητα των νερών και των ρευμάτων.
Το ίδιο όμως είναι και εδώ πάντα θέλει ησυχία και όχι πολύ κόσμο όπως κάνουν σε αρκετά μέρη τον χειμώνα, ειδικά όταν πιάνουν τις μύτες και ρίχνουν αβέρτα κουβέρτα τα μπαλάκια και την μπομπάρδες.
Δεν θέλω να να αναφερθώ σε θέματα spinning γιατί θα χαθεί η μπάλα.
Λίγο πολύ όμως το ίδιο είναι, αρκεί να ξέρεις να διαβάζεις τα μέρη που ψαρεύεις και να διαθέσεις πολύ χρόνο ώστε να βγάλεις ακριβές συμπεράσματα.
Ένα όμως να ξέρουμε όλοι μας ότι τα ψάρια στα μπασίματα τους ανάλογα με της εποχές τους και τα σημεία που κάνουν τα μπασίματα είναι πάντα ίδια, και απλά μεταφέρονται.
Η Υπομονή και η επιμονή πάντα αποφέρουν αποτέλεσμα.

Του Elias Kouparousis

Σχετικά Άρθρα