Ανακαλύψτε το ψάρεμα μαζί με την οικογένεια σας

Η θάλασσα στη χώρα μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες για να χαλαρώσετε με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Ακόμα και όταν βρίσκεστε στη παραλία για να δροσιστείτε θα μπορούσατε να ψαρέψετε και να μάθετε στα παιδιά σας ότι η θάλασσα έχει πολλά να μας προσφέρει.
Μια βόλτα στη θάλασσα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψετε ή να ανακαλύψετε ξανά το συναρπαστικό κόσμο της θάλασσας, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.
Επιπλέον, δε χρειάζεται να είσαι γνώστης της φύσης για να πιάσεις τα πρώτα σου ψάρια ή να συγκεντρώσεις οστρακοειδή και διάφορα βοτσαλάκια.
Λίγο εξοπλισμό, λίγη περιέργεια και μερικές καλές συμβουλές θα κάνουν τη θάλασσα απόλαυση.
Είτε θέλετε να ψαρεύετε από την παραλία με ένα καλάμι, είτε να ανακαλύψετε την υποβρύχια ζωή στις παραλίες, σας δίνουμε συμβουλές για να περάσετε αξέχαστες στιγμές στη παραλία.

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ, ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΨΑΡΙΑ
Σίγουρα συναντήσατε κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, ψαράδες που απολάμβαναν τα οφέλη της θάλασσας και τα θαυμάσια τοπία της. Ίσως αναρωτιέστε πώς και με ποιο εξοπλισμό θα μπορούσατε να πιάσετε ένα ψάρι. Υπάρχουν απλές και οικονομικά προσιτές τεχνικές για να πάρει ο καθένας το πρώτο ψάρι δίπλα στη θάλασσα.

Για αρχάριους, η αλιεία μικρών ψαριών με τη τεχνική του απίκο φαίνεται να είναι η πλέον κατάλληλη. Μπορεί να ασκηθεί παντού και απλά. Στόχος είναι μικρά ψάρια που αναπτύσσονται κοντά στις ακτές μας. Αυτή η τεχνική είναι πολύ εύκολη για κάποιον που δεν έχει ξανά ψαρέψει και μπορεί να περάσει καλές στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος να εισαγάγετε τα παιδιά στην αλιεία και το σεβασμό στη φύση.

Η τεχνική του απίκο με φελλό: Mία απλή πετονιά που δένεται στην αρχή στο κρίκο της μύτης του καλαμιού απίκο μέσα από την οποία έχουμε περάσει έναν φελλό, αφού του βγάζουμε το πλαστικό σταθεροποιητή του. Σέρνουμε το φελλό μέσα στη πετονιά και τον σταθεροποιούμε εκεί που επιθυμούμε ή καλύτερα εκεί που πρέπει!
Στη συνέχεια και στο τελείωμα της αρματωσιάς μας δένουμε το αγκίστρι ή τη σαλαγκιά μας, και είμαστε έτοιμοι να δολώσουμε και να ρίξουμε την αρματωσιά μας.
Δολώματα
Εκτός από τις ζύμες στο ψάρεμα, με τη τεχνική του απίκο μπορούμε να δολώσουμε και άλλα δολώματα όπως σκουλήκια, φιλετάκια σαρδέλας, γαρίδες, μύδια, biggattini κ.ά. Στο εμπόριο πωλούνται ακόμη και έτοιμες ζύμες και για δόλωμα αλλά και για μαλάγρα.
Μπορούμε επίσης να κόψουμε μικρές λωρίδες από σαρδέλα και να δολώσουμε κεντητά στο αγκίστρι μας. Μπορούμε ακόμα να δολώσουμε μικρές ολόκληρες καθαρισμένες γαρίδες, καραβιδάκια, καβουράκια, μύδια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας!

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΨΑΡΙΩΝ
Η απελευθέρωση ενός ψαριού πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει καλές πιθανότητες επιβίωσης. Τα ψάρια θα πρέπει να τα κρατάτε απαλά με ένα μουσκεμένο πανί ή με βρεγμένα χέρια και το αγκίστρι να αφαιρείται με λεπτότητα. Για να διευκολύνετε αυτό το βήμα, στραβώστε λίγο προς τα μέσα την αντίθετη αγκίδα του αγκιστριού ή προμηθευτείτε αγκίστρια που δεν έχουν καθόλου αγκίδα ώστε να απελευθερώσετε πιο εύκολα τα ψάρια.
Στη συνέχεια, μη ρίχνετε τα ψάρια στο νερό, αλλά αφήστε τα απαλά. Θα φύγουν μόνα τους.
Εάν το ψάρι δυσκολεύεται να φύγει μπορείτε να το βοηθήσετε με μια κίνηση εμπρός και πίσω.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΟΥ ΨΑΡΕΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Στην αλιεία όπως και στη ζωή, ο σεβασμός είναι η αρχή και το τέλος.
Αν ρωτήσετε ευγενικά και χωρίς να τους ενοχλείτε, σε αυτό που κάνουν, οι άλλοι ψαράδες θα είναι σίγουρα πρόθυμοι να σας βοηθήσουν όταν ξεκινάτε το ψάρεμα (στο φόρουμ του psaroma.gr θα βρείτε σίγουρα κάποιον να σας βοηθήσει).
Ακολουθούν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να θυμάστε:

1- Μη κάθεστε δίπλα σε έναν άλλο ψαρά. Κρατήστε μια απόσταση δέκα περίπου μέτρα.

2- Μη κάνετε δοκιμές μπροστά σε κάποιον που ψαρεύει. Υπάρχουν και άλλα μέρη πιο κατάλληλα να ξεκινήσετε.

3- Μη ρίχνετε με το καλάμι σας κάτω από τη μύτη ενός άλλου ψαρά. Πέραν από τους κινδύνους να μπερδευτείτε και να χτυπήσει κάποιος, είναι επίσης έλλειψη σεβασμού.

4- Αν αλιεύετε σε ένα λιμάνι, προσέξτε τα σκάφη. Το ρίξιμο πολύ κοντά σε αυτά αυξάνει τον κίνδυνο να χτυπήσετε κάποιο σκάφος και να μπερδευτείτε σε σχοινιά. Προτιμήστε τις ελεύθερες περιοχές για να ξεκινήσετε.

5- Η ακτογραμμή είναι για όλους και πρέπει να τη σεβόμαστε. Προσέξτε να μην αφήσετε τίποτα (αγκίστρια, πετονιές, σκουπίδια κ.λπ.) κατά τη διάρκεια του ψαρέματος και μετά από αυτό.

ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ
Οι ακτές μας έχουν μια πλούσια ποικιλία ζωντανών ειδών όπως κοχύλια, γαρίδες, καβούρια και άλλα. Είναι μια ιδανική δραστηριότητα για να ανακαλύψουν τη θαλάσσια ζωή τα παιδιά σας. Είναι σημαντικό να τηρούνται ορισμένες ορθές πρακτικές έτσι ώστε να μην κάνουμε ζημιά στην ακτογραμμή.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ
Στις ακτές μας η καλύτερη ώρα είναι κατά την άμπωτη όταν ανακαλύπτεται η ακτογραμμή.

ΑΜΜΩΔΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Οι μεγάλες αμμώδεις περιοχές είναι πολύ εύκολα προσβάσιμες.

Είναι επομένως ιδιαίτερα κατάλληλοι χώροι για ψάρεμα ή βόλτα με παιδιά.

ΒΡΑΧΩΔΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Σε αυτό το περιβάλλον ζουν πολλά καρκινοειδή, αλλά και οστρακοειδή που έχουν κολλήσει πάνω σε πέτρες. Μπορούμε να τα αναζητήσουμε παντού (λακκούβες, πέτρες …).

ΠΩΣ

Ένα μικρό πλαστικό καλάθι θα είναι ιδανικό για την εκκίνηση των παιδιών σε αυτή τη δραστηριότητα. Η χωρητικότητα θα είναι επαρκής για τη μεταφορά καβουριών, γαρίδων ή κοχυλιών.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την συλλογή τους.
Εδώ θέλει προσοχή στο τι εργαλείο θα δώσετε στα παιδιά. Προτιμήστε μια μικρή αποχή από κατάστημα παιχνιδιών και μια πλαστική ξύστρα σιλικόνης.

Εξοπλίστε τα παιδιά σας με Πολωτικά γυαλιά ηλίου (Polarized) για να μην έχουν αντανακλάσεις.
Έτσι, θα ανακαλύψουν τον απίστευτο πλούτο που μπορεί να περιέχει μια μικρή λακκούβα κατά τη διάρκεια της παλίρροιας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1- Είναι δική σας ευθύνη να ενημερώνεστε πριν από κάθε βόλτα στη θάλασσα για τον καιρό και να ελέγχετε ότι δεν υπάρχουν τοπικές ή προσωρινές απαγορεύσεις.

2- Μάθετε πότε έχει παλίρροια . Αυτές οι ώρες είναι άμεσα διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

3– Καλό θα ήταν ότι μαζεύετε από τη παραλία να επιστρέφει ξανά στη θάλασσα.
Αυτή η μικρή χειρονομία κάνει όλη τη διαφορά.

4- Προστατέψτε τον εαυτό σας από τον ήλιο.
Η φρεσκάδα του θαλασσινού αέρα συχνά μας κάνει να ξεχάσουμε ότι μπορεί να καούμε, ακόμα και το χειμώνα.

5- Για να αποφύγετε τα διαστρέμματα και τα κοψίματα, μη βαδίζετε ξυπόλητοι.

Τώρα έχετε τα απαραίτητα στοιχεία για να περάσετε καλές στιγμές με την οικογένειά σας κατά τη διάρκεια μιας βόλτας στη θάλασσα.
Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας στο φόρουμ του psaroma.gr (http://www.psaroma.gr/forum/app.php/portal)

Του Constantine Palivakis

Σχετικά Άρθρα